Bilder av Bergen (BAB) er et fotoprosjektet i regi av Bergen360 og BA. Fra hovedsiden BAB er det også skutt ut følgende undersider: Arkitektur i Bergen / Fotomuseum Bergen / AUTOfokus / . Bilder publisert her kan bli brukt på BA.no og i BA papiravis.

Graffiti i Bergen

Bergen fikk Norges første offentlige og åpne graffitivegg i 2003. Veggen på Bergen Kunsthall ble kalt “5te veggen” og kom i stand etter at graffitimiljøet og Bergen kommune klokelig nok valgt å føre dialog. “5te veggen” har deretter blitt fulgt opp av midlertidig lån av en vegg på Studentsenteret, og ikke minst “In your face” – veggen på Sentralbadet ved Komediebakken.

Graffiti er tekst og tegning, malt på bygninger, vegger, murer etc. Disse kunstverkene blir gjerne kalt for pieces. Kunsterne bak kalles for writers.

For noen er graffiti sett på som hærverk og uønsket vandalisme på offentlige steder. Kanskje spesielt eierne av byggene det blir malt på.

For andre derimot betyr graffiti utrykkelse av følelser og meninger, og noe som gjør kjedelige miljøer litt mer “fresh”. Spesielt i ungdomskulturer er graffiti et sterkt uttrykk, og gir ungdommer en måte å tilføre annerledes og moderne kunst på.

Graffiti når helt tilbake til de gamle grekerne og det romerske emperiet, og ble til og med brukt i norske runeinnskrifter. Ordet graffiti står for det italienske ordet “graffito” som betyr rissning. Denne såkalte rissningen ble brukt i karikaturer, slagord og
kommentarer på bygniner og gjenstander, ofte for å utrykke seg politisk eller religiøst.

Den moderne graffitien fant først sted i fattigstrøk i New York. Også da var graffiti brukt av politiske aktivister som en utrykkelsesform. Spraymaling i spraybokser, maling og sprittusjer ble tatt fatt, og hiphop-kulturen og dens dans og musikk var noen av kunsternes største inspirasjoner.

Graffitien fortsatte å vokse. Kunstnerne ble mer kreative, og dets publikum stadig større. Kunstverkene ble mer detaljert, og det var en mening bak hvert piece. Noen av kunsterne ble profesjonelle. De var originale, hadde en velutviklet teknikk og det var rytme i arbeidet deres.

Graffitien inntok for alvor Norge etter at filmen Beat Street, som omhandlet hiphop-kulturen i USA, ble vist på norske kinoer i 1984. Etter en liten stund gikk hiphop-kulturen i glemmeboken hos de fleste, men grupper i Oslo-området klarte å holde det i live. Graffiti fikk sitt inntog for fullt, og graffitti-grupper regjerte i Oslo. De malte pieces, mens andre unge writere startet graffitikarrieren ved å tagge.

Graffiti vokste, for noen var det enda et problem, noen writere ble dømt, mens andre steder ble det lovlig med graffiti. Den første offentlige, åpne graffitiveggen (“5te veggen” på Bergen Kunsthall) kom til i Bergen og ble åpnet høsten 2003.

Graffitien inntok Bergen og i senere tid har det vært flere prosjekter som går ut på at kunsterne får lov til å utføre graffitikunsten sin på en lovlig måte. Dette skjer enten på midlertidige vegger, eller i mer permanente former.

Se flere graffiti-bilder i albumet graffiti i Bilder av Bergen.

I 2003 ble en graffitivegg på vestveggen av Bergen Kunsthall laget. En del av veggen ble malt av profesjonelle (skandinaviske) kunstnere, mens lokale graffitikunstnere kunne utfolde seg på resten av veggen. I 2005 fikk Sentralbadet i Bergen en graffitivegg, og i 2006 fikk Klostergarasjen i Bergen en graffitivegg. Sistnevnte viser hovedsakelig Ibsen-figurer. Både Sentralbadets og Klostergarasjens graffitivegg står enda, mens graffitiveggen på Bergen Kunsthall er nå tatt vekk. Der har også tidligere vært en midlertidig vegg på Studentsenteret i Bergen.

Kilder
http://no.wikipedia.org/wiki/Graffiti
http://en.wikipedia.org/wiki/Grafitti
bergenbattle.org
Graffiti i Norge

Andre lenker om graffiti
En person som virkelig har gått inn for å dokumentere graffiti og annen gatekunst i Bergen er Tone Brattland Åkra som forfatter en rekke forskjellige blogger med et utgangspunkt i Bergen. Dette gjør hun i bloggene Graffiti Bergen og Streetart Bergen.

I tillegg har hun laget en blogg med navn Kilroy, som handler om ytringer på vegger i Bergen. Tone har bodd noen år i Bergen, og lærer seg å kjenne byen ved hjelp av bilder og tekst i bloggene hennes. I bloggen om graffiti i Bergen legger hun ut mye bilder av graffitikunst rundt om i byen. I bloggen fins der både graffiti fra de store, kjente veggene, men hun har også fått med seg mye om graffiti som ligger i gater og smug hvor folk flest ikke ferdes så ofte.

Vist 3722 ganger. Følges av 1 person.

Kommentarer

Dette innlegget er skrevet og illustrert av Emilie Gundersen mens hun har vært i arbeidsuke hos oss i BA.

Hver gang jeg går forbi sentralveggen, blir jeg positivt overrasket over nivået på malerne, og på at det skjer så mye der. Jeg aner ikke om det har blitt mindre grafitti i Bergen etter at kommunen og malerne gikk i dialog, men en ting er sikkert: Grafittien blir bare bedre og bedre.

Jeg har i tillegg fått med meg hvor ofte bergensmedienes fotografer velger denne veggen som bakgrunn når de skal ta bilder av folk, enten det er i lansering av plater eller i andre sammenhenger – det er åpenbart at bergenspmedia sine fotografer mener at denne veggen gjør seg godt som bakgrunn når personer skal fotograferes.

Derfor har det irritert meg litt at denne veggen ikke har fått mer positiv omtale i bergensmediene, men jeg har jo også tenkt som så at så lenge det ikke er noe bråk eller konflikt om veggen, ingen sinte naboer, ingen rasende bileiere, ikke noe politi som fortviler, så blir det heller ingen omtale. Slik er journalistikkens logikk: Kun det negative skal frem.

Derfor ble jeg positivt overrasket over denne velskrevne, informative artikkelen. Flott arbeid, og hint, hint til de voksne i BA redaksjonen: Det måtte altså en elev på arbeidsuke til for at denne veggen skulle få den oppmerksomheten som den faktisk fortjener.

Annonse

Nye bilder